Help spread the word / share us on your favorite social media networks

Facebook Twitter StumbleUpon Reddit LinkedIn

Kenmore 44092 front load not spin rinsing

Kenmore 44092 front load not spin rinsing

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: Kenmore 44092 front load not spin rinsing

  1. #1
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    15

    Default Kenmore 44092 front load not spin rinsing

    I have a kenmore 44092 front load. It goes thru the full cycle until the final spin. At that point it does the final toss and buzzes, no error code. The cloths are sopping wet. There is no water left in tub. I took bottom front panel off. Behind that is a black boot which connects to the tub drain and the evacuation pump and something else at the top right which has a small black rubber hose that goes up the side of the tub. Not sure what that's for. Anyways, I disconnected the black boot from the 3 connections and inspected it. It had a small amount of water in it as I would have expected since the evacuation motor connection is about an inch from the bottom of the boot. It had some gumming muck in it but not clogged. I cleaned it real good and replaced. Ran another load and went thru entire cycle but again no final spin. I then turned the cycle knob to rinse and spin and restarted. When it gets to the same point about 9 minutes before cycle end with the drain motor just humming, I pushed on the boot causing some water to go thru the motor, it then made a more drowning sound and started the spin cycle and finished properly. The only 2 things I can figure that are wrong is if there's a sensor in the evacuation motor that's bad not telling the computer it's finished draining, or the logic board is bad. Any imput on this would be most appreciated.
    Thanks,
    Justus

  2. #2
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Canada
    Posts
    2,359

    Default

    Hi,

    kenmore 44092
    Missing some digits....Kenmore model#'s are more like 123.45678910
    http://www.applianceaid.com/model-number.php Some model# helps.

    and something else at the top right which has a small black rubber hose that goes up the side of the tub
    Probably the water level control ( pressure switch ) hose.

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid

  3. #3
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    15

    Default

    417.44092500 got this off inside of door, other was from manual.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Canada
    Posts
    2,359

    Default

    Only reliable place is on the appliance itself.

    417.44092500
    A Frigidaire built Kenmore.

    I pushed on the boot causing some water to go thru the motor, it then made a more drowning sound and started the spin cycle and finished properly. The only 2 things I can figure that are wrong is if there's a sensor in the evacuation motor that's bad not telling the computer it's finished draining, or the logic board is bad.
    No sensor there. Could have moved some water up the WLC hose and tripped the water level control. It should move from full to empty once the water has drained out so the washer can spin. Something caught ( gookus ) in the hose, air done ( plastic piece above the pump ), bad WLC ( pressure switch ).
    Manual is linked here...yours should be the "better" style.
    Page 49 talks about the WLC/pressure switch.

    Kenmore 44092 front load not spin rinsing-pressure-switch-134762000-01041355-jpg Water level pressure switch Manufacturer Number 134762000

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid

  5. #5
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    15

    Default

    Jeff. I ordered the part you suggested. Took the top off washer and replaced it. Still doing same thing. I took the part back out and pulled the small hose off it and blew air thru it. I then took a syringe with a catheter tip and securely attached to hose and thrusted water thru it. I again blew thru hose. It appears to be clear. Water draining but no spin cycle and no error codes. I also took the wire connector off the new part and attached it to the old part. Ran a spin cycle and after 2 minutes blew and drew back on the hose connector of the old part thinking I could simulate the normal response. I could hear a small popping noise in sensor, but did not trigger spin cycle. What do you suggest now?
    Thanks,
    Justus

  6. #6
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    15

    Default

    I just tried the diagnostic test holding the pause/cancel and options buttons. Went 8 clicks clockwise and washer started to spin. I would have to assume the problem is the motor control board...

  7. #7
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Canada
    Posts
    2,359

    Default

    I just tried the diagnostic test holding the pause/cancel and options buttons
    No fault codes displayed?

    Turn the program knob (9) clicks from the start
    position. The control will signal the last error code

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid

  8. #8
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    15

    Default

    Error code E47

  9. #9
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    15

    Default

    I have not seen any error codes since it stopped spinning. It just bypasses spin and tosses. There's been no spin during wash, just agitate

  10. #10
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Canada
    Posts
    2,359

    Default

    E47
    Board thinks the door PTC circuit is open in spin.
    Refer to test (9)

    Test 9:
    1. Remove the door lock assembly and measure the resistance of the PTC.
    Shorted or open. Replace door lock assembly.
    Reads around 1500 Ohms. Replace control board.

    Kenmore 44092 front load not spin rinsing-doorsw417-jpg

    Kenmore 44092 front load not spin rinsing-door-lid-latch-assembly-131763202-01522116-jpg Door lock and switch assembly. Manufacturer Number 131763202

    Kenmore 44092 front load not spin rinsing-main-control-board-137006020-00684111-jpg Control-electrical Manufacturer Number 137006020

    Looks like the WLC can go back for a refund.

    jeff.
    http://www.applianceaid.com/
    Appliance Repair Aid

Similar Threads

  1. GE front load washer pump help
    By mnwill in forum Appliance Repair
    Replies: 5
    Last Post: 04-06-2015, 08:31 PM
  2. Replies: 3
    Last Post: 03-21-2015, 07:42 AM
  3. kenmore front load washer leaking
    By ronenosity in forum Appliance Repair
    Replies: 1
    Last Post: 12-23-2014, 09:02 AM
  4. Frigidaire Front Load Washer Problem
    By John in forum Appliance Repair
    Replies: 1
    Last Post: 02-08-2014, 09:35 PM
  5. Kenmore front load washer
    By rcuevas in forum Appliance Repair
    Replies: 1
    Last Post: 03-06-2012, 09:23 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •